GazetaOlsztynska.pl
GazetaOlsztynska.pl
    • Główna
    • Kościół
    • Warmia i Mazury
    • Duchowość
    • Przed niedzielą
    • Czytania na dziś
    • Sakramenty
    • Ona i on
GazetaOlsztynska.pl
  • Główna
  • Kościół
  • Warmia i Mazury
  • Duchowość
  • Przed niedzielą
  • Czytania na dziś
  • Sakramenty
  • Ona i on
Dodaj: Artykuł Ogłoszenie
PODZIEL SIĘ

Przed nimi finał „Bitwy na drobiowe smaki IV”

2025-03-18 08:36:23(ost. akt: 2025-03-18 08:46:30)

Autor zdjęcia: Bitwa na drobiowe smaki IV: Walka o puchar

Warto przeczytać

  • Diecezja świętuje pół tysiąclecia
  • Trzeba zburzyć ten mur
  • Ten absurd trzeba naprawić
Do ogólnopolskiego finału konkursu gastronomicznego „Bitwa na drobiowe smaki IV” zakwalifikowali się Maria Solińska i Hubert Hyzopski z Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku, uczniowie klasy IV technikum w zawodzie technik żywienia usług gastronomicznych.

Kwalifikacje do finału uzyskali, wygrywając etap warszawskiej bitwy „Walka o puchar”. Przygotowali dania na bazie drobiu: roladki z piersi kurczaka z puree z pietruszki, arancini z sosem żurawinowym i brokułem baby, na przystawkę – tatar z wędzonej piersi z kurczaka. W ścisłym finale zachwycili jury daniem z konkurencji black box i zwyciężyli. Uczniów do konkursu przygotowywała nauczycielka Anna Korzeń.

W warszawskich zmaganiach wzięło łącznie udział 6 drużyn:
1. Wiktor Wołczyk i Iwo Nowacki z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach
2. Weronika Konicka i Natalia Kostro z Zespołu Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Wysokim Mazowieckim
3. Jakub Więch i Oleksander Mykolaichuk z Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie
4. Maria Solińska i Hubert Hyzopski z Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku
5. Barbara Tymińska i Natalia Gabryszewska z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Krzysztofa Kluka w Rudce
6. Magda Wyszomierska i Alicja Trzaska z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie

Dania oceniał m.in. Kuba Steuermark, kucharz ‍prowadzący programy kulinarne. Kuba Steuermark, urodzony na warszawskim Powiślu, zdobywał pierwsze szlify kulinarne u swojej babci. Po pracy w reklamie, założył Deli na Florydzie, pracował jako Szef Kuchni w Anglii i Hiszpanii, a w Polsce stworzył projekt Masło i Szałwia.

Bitwa na drobiowe smaki jest ogólnopolskim konkursem kulinarnym adresowanym do uczniów szkół ponadpodstawowych o profilu gastronomicznym.

Finał „Bitwy na drobiowe smaki IV” odbędzie się 9-10 kwietnia w Warszawie.

opr. tom

Subskrybuj "Gazetę Olsztyńską" na Google News
Tagi:
Ełk Warszawa Bitwa drobiowe smaki ZS 6
Paweł Tomkiewicz
więcej od tego autora

PODZIEL SIĘ

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zaloguj się lub wejdź przez FB

GazetaOlsztyńska.pl
  • Koronawirus
  • Wiadomości
  • Sport
  • Olsztyn
  • Plebiscyty
  • Ogłoszenia
  • Nieruchomości
  • Motoryzacja
  • Drobne
  • Praca
  • Patronaty
  • Reklama
  • Pracuj u nas
  • Kontakt

Bądź na bieżąco!

Najświeższe informacje przygotowane przez Redakcję zawsze na Twojej skrzynce e-mail. Zapisz się dzisiaj.

  • Polityka Prywatności
  • Regulaminy
  • Kontakt
2001-2025 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 7B

Galindia Sp. z o.o. realizuje projekt dofinansowany z Funduszy Europejskich w ramach działania 1.5 Dotacje na kapitał obrotowy Programu Operacyjnego Polska Wschodnia 2014-2020.
Galindia Spółka z o.o. uzyskała Subwencję Finansową - podmiotem udzielającym wsparcie był PFR.

Unia Europejska

VISA MASTER CARD