GazetaOlsztynska.pl
GazetaOlsztynska.pl
    • Główna
    • Kościół
    • Warmia i Mazury
    • Duchowość
    • Przed niedzielą
    • Czytania na dziś
    • Sakramenty
    • Ona i on
GazetaOlsztynska.pl
  • Główna
  • Kościół
  • Warmia i Mazury
  • Duchowość
  • Przed niedzielą
  • Czytania na dziś
  • Sakramenty
  • Ona i on
Dodaj: Artykuł Ogłoszenie
PODZIEL SIĘ

Wieczór autorski Agnieszki Żelazko w Wojnowie

2025-07-30 09:20:40(ost. akt: 2025-07-30 09:34:00)

Autor zdjęcia: Archiwum Agnieszki Żelazko

Już 5 sierpnia o godzinie 18:00 na scenie letniej ustawionej przy jeziorze Duś, tuż obok Klasztoru Wojnowo, odbędzie się wieczór autorski Agnieszki Żelazko, który poprowadzi Piotr Bogdaszewski. Spotkanie będzie dotyczyć piątej już części cyklu „Mazursko”. Nowa książka właśnie trafiła w ręce czytelników.

Warto przeczytać

  • W naszym domu zawsze jest gwarno i wesoło
  • Potrafił podkuć konia, naprawić maszynę i naostrzyć nożyk
  • Co stało się z klonem objawień z Gietrzwałdu?
Jeśli kochacie Mazury, albo chcecie je lepiej poznać, ten wieczór jest właśnie dla Was.

Agnieszka Żelazko – autorka serii Mazursko – opowie o najnowszej, piątej części książki, w której zabiera czytelników m.in. do Starych Juch, Cierzpięt (i tamtejszej stanicy wodnej), Gałkowa, Ukty, Mrągowa czy Kętrzyna (akurat ten rozdział został przygotowany razem z przewodnikiem Sławkiem Adamkowiczem).

Autorka opowie też o Torfowisku Połom i pływających wyspach, o wielkiej Górze Piaskowej, szlaku Krutyni, lasach, rezerwatach, dzikich wąwozach i rowerowych trasach, a także o ludziach, którzy ten region tworzą. Nie byłaby sobą, gdyby nie podpowiedziała również, gdzie zjeść najlepszą dziczyznę, karkówkę w winie, zapiekanki, lody, no i – przede wszystkim – mazurskie ryby.

A skoro już o rybach mowa...to w piątej części Mazursko jest specjalny dodatek poświęcony mazurskim rybom. Dowiecie się z niego czy można jeść rybie głowy, czy są ryby, które nie mają ości, jak rozpoznać świeżą rybę, kiedy najlepiej łowić ją samodzielnie, czym jest „mazurski kurczak”,  dlaczego jesiotra piecze się brzuchem do góry i wyjada łyżką, dlaczego głowa sandacza potrafi zająć cały talerz, jak smakuje rybna wersja chili con carne – czyli „chili con carpie” – oraz z czym najlepiej podawać ceviche. Organizatorzy przewidzieli różne atrakcje i niespodzianki. Będzie też ciasto i wino.

Subskrybuj "Gazetę Olsztyńską" na Google News
Tagi:
wieczór autorski Wojnowo Agnieszka Żelazko
Elżbieta Żywczyk
więcej od tego autora

PODZIEL SIĘ

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zaloguj się lub wejdź przez FB

GazetaOlsztyńska.pl
  • Koronawirus
  • Wiadomości
  • Sport
  • Olsztyn
  • Plebiscyty
  • Ogłoszenia
  • Nieruchomości
  • Motoryzacja
  • Drobne
  • Praca
  • Patronaty
  • Reklama
  • Pracuj u nas
  • Kontakt

Bądź na bieżąco!

Najświeższe informacje przygotowane przez Redakcję zawsze na Twojej skrzynce e-mail. Zapisz się dzisiaj.

  • Polityka Prywatności
  • Regulaminy
  • Kontakt
2001-2025 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 7B

Galindia Sp. z o.o. realizuje projekt dofinansowany z Funduszy Europejskich w ramach działania 1.5 Dotacje na kapitał obrotowy Programu Operacyjnego Polska Wschodnia 2014-2020.
Galindia Spółka z o.o. uzyskała Subwencję Finansową - podmiotem udzielającym wsparcie był PFR.

Unia Europejska

VISA MASTER CARD