Czy w Nidzicy potrzebna jest lodówka społeczna?
2021-04-13 16:00:00(ost. akt: 2021-04-13 16:54:28)
LODÓWKA SPOŁECZNA|| W naszej sondzie internetowej zapytaliśmy mieszkańców, co zrobią z jedzeniem, które zostało po świętach. Jedną z odpowiedzi była propozycja uruchomienia lodówki społecznej. Pomysł dobry, ale niełatwy do zrealizowania.
Przede wszystkim dlatego, że musiałoby znaleźć się miejsce na postawienie takiej lodówki i oczywiście osoba, która by się tym zajęła. Jest to jednak chyba najmniejszy problem.
Najtrudniej jest sprostać wszystkim wymaganiom higienicznym. O to jakie one są zapytaliśmy nidzicki sanepid. Jest ich bardzo dużo.
W artykule przedstawimy tylko niektóre z nich.
Przede wszystkim lodówka społeczna jest to przeszklona witryna chłodnicza stojąca w miejscu publicznym, ogólnodostępnym. Powinny one być odpowiednio czyszczone i dezynfekowane, utrzymane w czystości.
Należy zapewnić odpowiednie warunki do przechowywania żywności zgodne z zaleceniami producenta poprzez zapewnienie właściwego i w odpowiedniej ilości wyposażenia.
Powinna być prowadzona systematyczna kontrola sprawności i skuteczności działania urządzeń chłodniczych oraz podejmowanie natychmiastowych działań naprawczych w przypadku stwierdzenia awarii. Systematycznie też powinno się kontrolować jakość przekazywanej nieodpłatnie żywności oraz usuwanie żywności stwarzającej ryzyko dla zdrowia lub życia ludzi. Bardzo ważne jest, aby żywność pozostawiana w lodówce była odpowiedniej jakości i przygotowana zgodnie z zasadami higieny.
Jakie produkty możemy zostawić?
> produkty, które sam mógłbyś zjeść i chciałbyś dostać.
> żywność, która jest świeża i nie przekroczyła terminu przydatności do spożycia określonej na opakowaniu.
> produkty suche: kasze, ryże, makarony, mąki, cukry, ciastka itd. (wszystkie muszą być w nieuszkodzonych opakowaniach).
> produkty w opakowaniach zamkniętych typu konserwy, słoiki, próżniowe itp.
> sery, jogurty, twarogi w oryginalnie zamkniętych opakowaniach.
> zapakowane pieczywo i inne wyroby piekarnicze.
> warzywa i owoce.
> wyroby/przetwory własne, np. ciasto, zupa, starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem i datą przygotowania.
> produkty, które sam mógłbyś zjeść i chciałbyś dostać.
> żywność, która jest świeża i nie przekroczyła terminu przydatności do spożycia określonej na opakowaniu.
> produkty suche: kasze, ryże, makarony, mąki, cukry, ciastka itd. (wszystkie muszą być w nieuszkodzonych opakowaniach).
> produkty w opakowaniach zamkniętych typu konserwy, słoiki, próżniowe itp.
> sery, jogurty, twarogi w oryginalnie zamkniętych opakowaniach.
> zapakowane pieczywo i inne wyroby piekarnicze.
> warzywa i owoce.
> wyroby/przetwory własne, np. ciasto, zupa, starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem i datą przygotowania.
Jakich produktów nie należy zostawiać w lodówce społecznej?
> produktów nadpsutych i przeterminowanych, wykazujących oznaki popsucia, mających nietypowy zapach, kolor lub wydęte wieczka.
> produktów już napoczętych, np. otwartych puszek, słoików.
> produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia – adnotacja „należy spożyć do”.
> surowych jaj oraz produktów na ich bazie, np. ciast z kremem, śmietaną, domowych majonezów lub produktów z innym podobnym nadzieniem podatnym na zepsucie.
> surowego mięsa oraz produktów z niego przyrządzonych, np. tatar.
> produktów wymagających głębokiego schłodzenia i mrożonek.
> produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut.
> produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady.
> alkoholu i środków odurzających.
> produktów nadpsutych i przeterminowanych, wykazujących oznaki popsucia, mających nietypowy zapach, kolor lub wydęte wieczka.
> produktów już napoczętych, np. otwartych puszek, słoików.
> produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia – adnotacja „należy spożyć do”.
> surowych jaj oraz produktów na ich bazie, np. ciast z kremem, śmietaną, domowych majonezów lub produktów z innym podobnym nadzieniem podatnym na zepsucie.
> surowego mięsa oraz produktów z niego przyrządzonych, np. tatar.
> produktów wymagających głębokiego schłodzenia i mrożonek.
> produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut.
> produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady.
> alkoholu i środków odurzających.
Ważne jest, aby przekazywać żywność opakowaną [oryginalnie przez producenta – w nieuszkodzonych opakowaniach lub przez osobę przygotowującą (np. w czystych, nieużytkowanych workach/pojemnikach z tworzywa sztucznego, przeznaczonych do kontaktu z żywnością). Należy przekazywać żywność odpowiednio opisaną, w szczególności w przypadku żywności samodzielnie wyprodukowanej, napisz : nazwy żywności, daty produkcji, wszelkich składników mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji
W widocznym miejscu, na powierzchni społecznej lodówki powinien być umieszczony regulamin z jej korzystania, który zawiera min. informacje:
> ze społecznej lodówki może korzystać każdy, kto tego potrzebuje.
> bierzesz jedzenie na własną odpowiedzialność.
> nie bierz wszystkiego – Dziel się jedzeniem z innymi potrzebującymi.
> wkładaj tylko jedzenie przydatne do spożycia, z aktualną datą ważności.
> produkty o charakterystycznym zapachu wkładaj do szczelnych opakowań.
> nie niszcz lodówki i nie oklejaj jej swoimi ulotkami.
> bierzesz jedzenie na własną odpowiedzialność.
> nie bierz wszystkiego – Dziel się jedzeniem z innymi potrzebującymi.
> wkładaj tylko jedzenie przydatne do spożycia, z aktualną datą ważności.
> produkty o charakterystycznym zapachu wkładaj do szczelnych opakowań.
> nie niszcz lodówki i nie oklejaj jej swoimi ulotkami.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez