GazetaOlsztynska.pl
GazetaOlsztynska.pl
    • Główna
    • Kościół
    • Warmia i Mazury
    • Duchowość
    • Przed niedzielą
    • Czytania na dziś
    • Sakramenty
    • Ona i on
GazetaOlsztynska.pl
  • Główna
  • Kościół
  • Warmia i Mazury
  • Duchowość
  • Przed niedzielą
  • Czytania na dziś
  • Sakramenty
  • Ona i on
Dodaj: Artykuł Ogłoszenie
PODZIEL SIĘ

Rybki zapewniły Straduniankom "Perłę" za najlepszą potrawę

2022-09-26 10:54:40(ost. akt: 2022-09-26 17:37:37)
Stradunianki zdobyły Perłę 2022 za najlepszą potrawę; Poznań IX 22 r.

Stradunianki zdobyły Perłę 2022 za najlepszą potrawę; Poznań IX 22 r.

Autor zdjęcia: KGW Stradunianki/FB

Koło Gospodyń Wiejskich "Stradunianki" zachwyciło jury w finale konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” i sięgnęło po tegoroczną "Perłę" za najlepszą potrawę.

Warto przeczytać

  • Diecezja świętuje pół tysiąclecia
  • Trzeba zburzyć ten mur
  • Ten absurd trzeba naprawić
Wcześniej „Stradunianki” świetnie zaprezentowały się w regionalnym finale konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, gdzie zdobyły aż dwie pierwsze nagrody oraz wyróżnienie. Dzięki temu awansowały do poznańskiego finału, gdzie również zaprezentowały się z bardzo dobrej strony i zdobyły Perłę 2022 za "NAJLEPSZĄ POTRAWĘ". Stradunianki wygrały dzięki szczupakowi faszerowanemu zieleniną i frytce z okonia.

— Przepięknie dziękujemy WSZYSTKIM KTÓRZY NAM POMOGLI W NASZEJ WYPRAWIE, delegacji z Urzędu Marszałkowskiemu z Olsztyna również dziękuję! Jesteście najlepsi!!! — czytamy na FB "Stradunianek", które już w ten weekend pojadą do Warszawy na festiwal "Polska od Kuchni".



Celem rozgrywanego od ponad 20 lat konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” jest promocja żywności tradycyjnej, właściwej dla regionu. Konkurs pozwala także gromadzić wiedzę o lokalnych, unikalnych potrawach oraz żywności naturalnej. Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w regionach są urzędy marszałkowskie i wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego.

„Stradunianki” to prężnie działające koło gospodyń wiejskich zawiązane w 2018 roku. Jego członkowie to trzy pokolenia – od babć, mam, aż po dzieci. Koło liczy 34 osoby, w tym 4 panów. Głównym celem „Stradunianek” jest dbałość o tradycję. Swoją działalność koło opiera na pracy na rzecz społeczeństwa lokalnego poprzez kultywowanie dziedzictwa, w tym m.in. tradycji kulinarnych, rękodzieła ludowego oraz pielęgnowanie wybranych form folkloru wiejskiego.

Subskrybuj "Gazetę Olsztyńską" na Google News
Tagi:
Ełk Stradunianki koło gospodyń wiejskich Perła konkurs finał Poznań „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” potrawa
Maciej Chrościelewski
więcej od tego autora

PODZIEL SIĘ

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zaloguj się lub wejdź przez FB

GazetaOlsztyńska.pl
  • Koronawirus
  • Wiadomości
  • Sport
  • Olsztyn
  • Plebiscyty
  • Ogłoszenia
  • Nieruchomości
  • Motoryzacja
  • Drobne
  • Praca
  • Patronaty
  • Reklama
  • Pracuj u nas
  • Kontakt

Bądź na bieżąco!

Najświeższe informacje przygotowane przez Redakcję zawsze na Twojej skrzynce e-mail. Zapisz się dzisiaj.

  • Polityka Prywatności
  • Regulaminy
  • Kontakt
2001-2025 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 7B

Galindia Sp. z o.o. realizuje projekt dofinansowany z Funduszy Europejskich w ramach działania 1.5 Dotacje na kapitał obrotowy Programu Operacyjnego Polska Wschodnia 2014-2020.
Galindia Spółka z o.o. uzyskała Subwencję Finansową - podmiotem udzielającym wsparcie był PFR.

Unia Europejska

VISA MASTER CARD