Przygotowują się do Bożego Narodzenia
2022-12-23 13:00:00(ost. akt: 2022-12-20 19:20:42)
Wielkimi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. — Jak co roku przygotowujemy się do wspólnej wigilii. Razem wykonujemy ozdoby na świąteczny stół, dzielimy się opłatkiem i składamy sobie życzenia — mówi Małgosia Kardasińska.
Koleżanki o uzdolnieniach artystycznych tworzą piękne stroiki oraz ozdoby choinkowe, a nasze dzieci wspaniałe niepowtarzalne świąteczne kartki.
Trafiają one wraz z życzeniami do wszystkich rodzin zamieszkujących Zimną Wodę.
Razem przygotowujemy też potrawy na wigilijne stoły, pierogi, kapustę z grzybami, barszcz, uszka do czerwonego barszczu, a także różne domowe słodkie wypieki.
W ostatnią sobotę Adwentu spotkaliśmy się, żeby podsumować mijający rok, podzielić się refleksjami ze wspólnie przeżytego czasu.
W 2022 roku było to przygotowanie się i uczestnictwo w festiwalach Polska od kuchni oraz kulinarna Bitwa Regionów, a także nasz doroczny Festyn Rodzinny i gminne dożynki.
Głównym punktem programu było oczywiście tradycyjne przełamanie się opłatkiem, a zwieńczeniem obdarowanie wszystkich drobnymi upominkami ku szczególnej radości naszych kochanych dzieciaczków.
Małgosia Kardasińska, szefowa koła, kultywuje rodzinną tradycję, która towarzyszy jej od dziecka.
— W dzień wigilii tata z dziećmi szedł do lasu w poszukiwaniu najpiękniejszej choinki, co nie było takie proste. Później dzieci pod okiem taty ją ubierały. Mama była zajęta gotowaniem. Do dziś pamiętam zapach iglastego drzewka, zamieszanie w domu, żeby zdążyć ze wszystkim przed pierwszą gwiazdką, zapach kapusty z grzybami i smażonego karpia — mówi Małgorzata Kardasińska.
Teraz, kiedy mieszka w Zimnej Wodzie, choinka ubierana jest dopiero wtedy, gdy przyjadą wnuki. Wówczas zaczyna się ten wyjątkowy wieczór. — Przyjemnie jest usiąść z rodziną do stołu. Później pasterka i śpiewanie kolęd — mówi pani Małgosia.
PRZEPIS NA BUŁECZKI DROŻDŻOWE
CIASTO
> 500 g masła
> 500 gram mąki pszennej typu 500
> 4 łyżki cukru
> 1 łyżeczka soli
> 1 opakowanie drożdży (7gram) lub 1/4 kostki świeżych
> 1 całe jajko
> 1 mały kubek gęstego jogurtu naturalnego ( 200 g)
> 1/2 szklanki mleka (100ml)
> 500 g masła
> 500 gram mąki pszennej typu 500
> 4 łyżki cukru
> 1 łyżeczka soli
> 1 opakowanie drożdży (7gram) lub 1/4 kostki świeżych
> 1 całe jajko
> 1 mały kubek gęstego jogurtu naturalnego ( 200 g)
> 1/2 szklanki mleka (100ml)
KRUSZONKA
> 1 część mąki (np. 1/2 szklanki)
> 1 część cukru
> 1 część masła
> mleko lub roztrzepane jajko/ żółtko do posmarowania bułek
WYKONANIE
Należy zacząć od przygotowania rozczynu: drożdże rozrabiamy z cukrem i mąka. Zostawiamy aż zaczną rosnąć. Roztapiamy masło i odstawiamy na bok.
> 1 część mąki (np. 1/2 szklanki)
> 1 część cukru
> 1 część masła
> mleko lub roztrzepane jajko/ żółtko do posmarowania bułek
WYKONANIE
Należy zacząć od przygotowania rozczynu: drożdże rozrabiamy z cukrem i mąka. Zostawiamy aż zaczną rosnąć. Roztapiamy masło i odstawiamy na bok.
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól oraz pozostałe składniki suche i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy składniki mokre: rozczyn, jajko, jogurt, mleko oraz roztopione masło. Dokładnie wyrabiamy na miękkie, gładkie, elastyczne ciasto.
Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość (około 30 - 50 minut).
W czasie, gdy ciasto rośnie przygotowujemy dowolne nadzienie oraz kruszonkę.
Z takiej ilości produktów powinno wyjść około 12 bułeczek. Możemy je nadziać konfiturą, masą makową, dżemem. Z tego ciasta można także zrobić makowiec.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez