Czy słodki olej zastąpi cukier?
2023-02-09 14:57:05(ost. akt: 2023-02-09 15:03:44)
1. Jak chronić kobiety za kierownicą? 2. Kim jest żołnierz z olsztyńskich szubienic? 3.Umówili się na ryby, zginął dwa dni później. 4.Dlaczego Paweł Burczyk nie lubi słowa "pomagać? 5. Burmistrz walczy o drogę pod kościołami. Polecamy się w czwartek
A o co chodzi z tym olejem? Piszemy o i tym:
Izraelski technolog żywności opracował sposób na redukcję ilości cukru potrzebnej do słodzenia produktów spożywczych. W czasie prac nad słodkim olejem rybnym, który miałby poprawić smak suplementów dla dzieci, odkrył, że zastosowaną w nim technologię można przenieść na inny produkt – słodzik. Słodki olej jest znacznie słodszy niż cukier w kryształkach. Oznacza to, że wysokosłodzone produkty będą mogły być w przyszłości zdrowsze. Ich cena będzie jednak wyższa, ponieważ potrzebny będzie nie tylko alternatywny słodzik, ale i wypełniacz, a obie te funkcje łączył w sobie dotychczas właśnie cukier.
Igor Hrywna
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez